Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, έχει μεγάλη σημασία το βάρος της γυναίκας καθώς, σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που ο Δείκτης Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους είναι μεταξύ 20-25 έχουν μεγαλύτερα ποσοστά συλλήψεων σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλότερο ή υψηλότερο ΔΜΣ.

Επίσης, μια σημαντική παράμετρος είναι η ισορροπία της διατροφής το διάστημα που το ζευγάρι θέλει να κάνει παιδί, η οποία προετοιμάζει το έδαφος και βάζει τα θεμέλια για μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν επίσης:

-       Vit A: Προσλαμβάνεται όπως πριν την εγκυμοσύνη. Χρειάζεται προσοχή στην πολύ υψηλής περιεκτικότητας πρόσληψη. Περιορίζουμε το συκώτι, το πατέ ή φάρμακα που την περιέχουν πχ. φάρμακα για την ακμή γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο.

-       Fe (σίδηρος): Φροντίζουμε τα επίπεδά του να είναι καλά πριν την εγκυμοσύνη και να διορθώσουμε τυχόν αναιμία. Τρώμε τρόφιμα πλούσια σε Fe και τα καταναλώνουμε συνδυαστικά με τρόφιμα πλούσια σε Vit C καθώς επιτυγχάνεται έτσι η απορρόφησή του. Αντιθέτως, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα Fe μαζί με καφέ ή τσάι καθώς μειώνεται η απορρόφησή του.

-       Αλκοόλ: Αποφεύγουμε τη συστηματική χρήση του γιατί επιφέρει σημαντικές νευρικές και αναπτυξιακές επιπλοκές στο έμβρυο.

-       Συμπληρώματα Διατροφής: Προτείνονται σε ελλιποβαρείς γυναίκες που βρίσκονται σε στερητικές δίαιτες για κάποιο παθολογικό λόγο, με σιδηροπενική αναιμία, κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

-       Άσκηση: Καλό θα είναι να υπάρχει η συνήθεια 30-60 min ήπιας άσκησης ημερησίως πχ. γρήγορο βάδισμα.

Συνοψίζοντας:

*       Η ισορροπία στη διατροφή εξασφαλίζει τις καλύτερες προοπτικές για μια γρήγορη σύλληψη και για την καλή πορεία της εγκυμοσύνης.

*       Ξεκινήστε συμπλήρωμα φυλλικού οξέους.

*       Σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε έλλειψη σιδήρου (Fe).

*       Προσέξτε μην υπερβείτε τα επιτρεπτά όρια σε Vit A.

*       Αποφύγετε το αλκοόλ.

*       Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας.

*       Προτιμήστε λιπαρά ψάρια 2 φορές την εβδομάδα.

*       Ζητήστε βοήθεια με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος.

Α ή ρετινόλη ή β- καροτίνη

Πλούσιες  πηγές: Συκώτι  και  καρότα.

Καλές  πηγές:

Γαλακτοκομικά προϊόντα: (γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο).

Μερικές θαλασσινές τροφές: (καβούρια, φήσσα, όστρακα, σολομός, ξιφίας).

Κίτρινα  φρούτα: (βερίκοκα, ροδάκινα).

Κίτρινα  λαχανικά: (κολοκυθάκια, γλυκοπατάτες, κολοκύθα).

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: (πράσινα ραδίκια, πράσινα σινάπια, λάχανα, σπανάκι, πράσινα γογγύλια, πράσινα τεύτλα).

Δράση: Βοηθάει στη βελτίωση της όρασης, στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή, στην υγεία του δέρματος (ακμή, ρυτίδες). Επίσης έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση (αντικαρκινικές ιδιότητες).

ΣΙΔΗΡΟΣ  (Fe)

Πλούσιες  πηγές: Βοδινό, χαβιάρι, κοτόπουλο, κακάο σε σκόνη, ψάρια, συκώτι, τσάι, οστρακοειδή, πατάτα, ρύζι, αλεύρι σόγιας, σιτάρι, ηλιόσποροι, σιτάλευρο.

Καλές πηγές: Σκουρόχρωμη  ζάχαρη, μύδια, κρόκος αυγού, ξηροί  καρποί, χοιρινό, αρνί, όσπρια, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα.

Δράση: Είναι κύριο συστατικό στην σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, οι οποίες μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Συντελεί στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού της ενέργειας και στη σωματική απόδοση.