Είσαι διαβητικός;
Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας εξαρτάται σημαντικά και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Για το λόγο αυτό, και παράλληλα με τις οδηγίες του γιατρού μας, προσπαθούμε να καταναλώνουμε:
- Πράσινο τσάϊ, μαζί ή πριν από ένα υδατανθρακούχο γεύμα
- Κανέλα, μαζί με απλά σάκχαρα όπως μέλι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού κλπ.
- 1 - 2 κ.σ. ξύδι, σε σαλάτες με έγχρωμα λαχανικά, π.χ. ντομάτα, καρότο κλπ., γιατί το ξύδι καθυστερεί την απορρόφηση των σακχάρων του γεύματος
- Βρώμη, στο πρωϊνό ή στο βραδυνό γεύμα
- Πιπέρι καγιέν, ως μπαχαρικό
- Λιπαρά ψάρια και φασόλια, στο κυρίως γεύμα
- Αμύγδαλα και σπόρους, στα σνακ. Μπορούν να συνοδεύσουν θαυμάσια τα ενδιάμεσα φρούτα μας
- Σιρόπι αγαύης, στα ροφήματα που θέλουμε γλυκαντικό. Έχει μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη
- Ανάμεικτη σαλάτα, με ένα αποκλειστικά πρωτεϊνικό γεύμα
- Πράσινη σαλάτα, με τα πιο σύνθετα γεύματα.
ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ (Γ.Δ.) – ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ (Γ.Φ.)
• Ο γλυκαιμικός δείκτης (Γ.Δ.) είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0 – 100) που κατατάσσει τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν την γλυκόζη του αίματος κατά τη διάρκεια της πέψης τους. Η κατάταξη αυτή, μεταβάλλεται όταν το τρόφιμο καταναλωθεί συγχρόνως με άλλα τρόφιμα, κυρίως δε, με πρωτεΐνη.
Κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, οι τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη μας κάνουν να αισθανόμαστε μεγαλύτερο κορεσμό για περισσότερη ώρα και συνήθως αποδίδουν και λιγότερες θερμίδες, αρκεί να μην συνοδεύονται από πολύ λίπος.
• Το γλυκαιμικό φορτίο (Γ.Φ.) είναι ο δείκτης που αναφέρεται στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει ένα άτομο, σε συνδυασμό με τον γλυκαιμικό δείκτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ αντίστοιχα τρόφιμο με μέτριο ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα θα έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
Συμπερασματικά:
• Ο Γλυκαιμικός Δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει το σάκχαρο, ενώ
• Το Γλυκαιμικό Φορτίο δείχνει πόσο γρήγορα αλλά και σε ποια ποσότητα κατανάλωσης του τροφίμου ανεβαίνει το σάκχαρο.
Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί:
|
Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης & Χαμηλό Γλυκαιμικό φορτίο |
Υψηλός Γ.Δ. - Χαμηλό Γ.Φ. ή Χαμηλό Γ.Δ. - Υψηλό Γ.Φ. |
Υψηλός Γλυκαιμικός Δείκτης & Υψηλό Γλυκαιμικό Φορτίο
|
ΨΩΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΣΠΡΙΑ |
Ψωμί ολικής άλεσης σικάλεως Ψωμί πολύσπορο Ζυμαρικά ολικής άλεσης Αρακάς Όσπρια γενικά |
Ψωμί σταρένιο Ψωμί ολικής άλεσης Αραβική πίτα Κράκερ ολικής άλεσης Τορτίγια καλαμποκιού Καλαμπόκι Κινόα Κους κους Πλιγούρι Ρύζι basmati |
Ψωμί λευκό Ψωμί καλαμποκιού Μπαγκέτα Ρύζι Ρυζογκοφρέτα Quaker Μούσλι Corn flakes απλά Βran flakes Μπάρα δημητριακών |
ΦΡΟΥΤΑ ΖΑΧΑΡΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ |
Αχλάδι Γκρέϊπφρουτ Δαμάσκηνα Κεράσια Μήλο Πορτοκάλι Ροδάκινο Σταφύλια Φράουλες Μαύρη σοκολάτα |
Ακτινίδιο Καρπούζι Μπανάνα Πεπόνι Χυμοί φρούτων Μαρμελάδα |
Ανανάς φρέσκος Σταφίδες Ζάχαρη Μέλι Σοκολάτα γάλακτος Αναψυκτικά |
ΛΑΧΑΝΙΚΑ |
Ντομάτα Ντοματοχυμός |
Γλυκοπατάτα Καρότα Παντζάρια |
Πατάτες γενικά Πουρές πατάτας |
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ |
Γάλα Γιαούρτι |
||
ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ |
Αυγά Ξηροί καρποί |
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστασία Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr
Ωράριο λειτουργίας
Ημέρες | ||
---|---|---|
Δευτέρα | ΚΛΕΙΣΤΑ | |
Τρίτη | 7:30π.μ.-2:30μ.μ. | |
Τετάρτη | 2:30μ.μ.-9:30μ.μ. | |
Πέμπτη | 7:30π.μ.-2:30μ.μ. | |
Παρασκευή |
|
|
Σάββατο |
|