Η διατροφή κατά τον θηλασμό
Οι αλλαγές στο σώμα της μητέρας
Μετά τον τοκετό, το βάρος της μητέρας μειώνεται σημαντικά. Με την έξοδό της από το μαιευτήριο είναι πιθανό να έχει χάσει και 1,5 kgr. + το βάρος του εμβρύου. Στην συνέχεια και με την σταδιακή μείωση της κατακράτησης υγρών, του όγκου της μήτρας και της ποσότητας του αίματός της “χάνονται” περίπου 4 kgr. ακόμα. Τα υπόλοιπα 3 - 4 kgr αντιπροσωπεύουν την διόγκωση των μαστών, και το λίπος που έχει προβλέψει να “αποθηκεύσει” ο οργανισμός για το θηλασμό.
Οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας είναι περίπου 600 θερμίδες την ημέρα, από τις οποίες ο οργανισμός αντλεί τις 300 περίπου από το ήδη αποθηκευμένο λίπος, ενώ τις υπόλοιπες 300 από την διατροφή της μητέρας, που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις εκτός από την “ισορροπία”. Αντιθέτως, πρόσθετες απαιτήσεις ως προς τις διατροφικές τους ανάγκες έχουν:
- οι ανήλικες μητέρες
- οι καπνίστριες
- εκείνες που κάνουν συστηματική χρήση αλκοόλ
- οι πάσχουσες από χρόνια νοσήματα
- εκείνες που είχαν δίδυμη ή πολλαπλή κύηση
- εκείνες που για κάποιο λόγο χάνουν περισσότερα από 3 κιλά το μήνα, και
- εκείνες που ενώ θηλάζουν είναι και πάλι έγκυες (σπάνια περίπτωση!)
Οι υπόλοιπες οδηγίες ταυτίζονται με αυτές που ισχύουν για την περίοδο της εγκυμοσύνης, δηλ.:
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ |
Όχι δίαιτα αδυνατίσματος! |
ΗΠΙΑ ΑΣΚΗΣΗ |
Όχι υπερβολές! |
ΑΝΑΠΑΥΣΗ |
Προγραμματισμός φροντίδας βρέφους και οικογένειας και εξοικονόμησης χρόνου για προσωπική ανάπαυλα Ηρεμία! Και όλα θα λειτουργήσουν καλύτερα! Βοήθεια από την οικογένεια, όταν αυτό είναι εφικτό. |
Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, δηλ.:
ΨΩΜΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (ψωμιά, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά) |
Απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 1 μερίδας με κάθε γεύμα. Είναι προτιμότερο τα ψωμιά και τα ζυμαρικά να είναι ολικής άλεσης και το ρύζι αναποφλοίωτο. Συνιστάται η κατανάλωση αμυλούχων σνακ (κράκερς, μπάρες δημητριακών με φρούτα κλπ.) |
ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ |
Στόχος μας οι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση. Φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε 1 μερίδα σε κάθε γεύμα. |
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (γάλα, τυρί, γιαούρτι) |
Μας είναι απαραίτητες 2 – 3 μερίδες ημερησίως. |
ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (πουλερικά, ψάρι, κρέας, αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί) |
Συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας 2 μερίδες την ημέρα (μερίδα: 120 gr. μαγειρεμένο τρόφιμο) |
ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΑ σε ΛΙΠΟΣ ή/και ΖΑΧΑΡΗ |
Διατηρούμε την ομάδα στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα |
ΥΓΡΑ |
Δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση. Ένας καλός οδηγός είναι: 8 ποτήρια/ημέρα. Υγρά θεωρούνται: το νερό, οι 100% φρέσκοι χυμοί, το γάλα, το τσάϊ, οι σούπες, ο καφές (με μέτρο!). Επιβάλλεται η αύξηση των ποσοτήτων όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. |
Σημείωση: Ενδέχεται κάποια τρόφιμα που χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας, να επηρεάζουν αρνητικά το νεογνό, είτε γιατί του προκαλούν κολικούς ή διάρροιες, είτε διότι, λόγω έντονης οσμής, αλλάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Σε αυτήν την περίπτωση προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε και τα αντικαθιστούμε με αντίστοιχα άλλα, που δεν θα του προκαλέσουν ανάλογα συμπτώματα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστασία Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr
Ωράριο λειτουργίας
Ημέρες | ||
---|---|---|
Δευτέρα | ΚΛΕΙΣΤΑ | |
Τρίτη | 7:30π.μ.-2:30μ.μ. | |
Τετάρτη | 2:30μ.μ.-9:30μ.μ. | |
Πέμπτη | 7:30π.μ.-2:30μ.μ. | |
Παρασκευή |
|
|
Σάββατο |
|