Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ήταν γνωστά πολύ πριν ανακαλυφθούν οι βιταμίνες, έχασαν όμως τα “πρωτεία” τους από αυτές, με την ανακάλυψή τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Δεν παράγονται από τον οργανισμό, όπως και οι βιταμίνες, και προσλαμβάνονται κυρίως από τις τροφές.
Τα μέταλλα συντελούν στο “χτίσιμο” γερών σκελετών, ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Ρυθμίζουν το οργανικό ισοζύγιο σε νερό, συμβάλλουν στην ομαλή διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, έχουν ενεργό ρόλο στην διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, και συντελλούν στην βελτίωση της λειτουργίας των εξωκρινών και των ενδοκρινών αδένων.
Αναλυτικότερα:
Ασβέστιο (Ca) |
|
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Γάλα Γαλακτοκομικά προϊόντα |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Αμύγδαλα Καρύδια Χαβιάρι Σύκα ξερά Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Ψάρια με μαλακά κόκκαλα που μπορούν να φαγωθούν (γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα) Παγωτά Σπόροι Φυστίκια Μπρόκολο |
ΔΡΑΣΗ |
Συντελεί δραστικά : - στο σχηματισμό οστών και δοντιών - την αποκατάσταση των καταγμάτων Είναι απαραίτητο: - στη διαδικασία μεταβίβασης των νευρικών ερεθισμάτων - στην εκτέλεση των μυϊκών κινήσεων - στην πρόληψη της οστεοπενίας στα νεαρά άτομα και της οστεοπόρωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες |
Σίδηρος (Fe) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Βοδινό Χαβιάρι Κοτόπουλο Κακάο σε σκόνη Ψάρια Συκώτι Τσάϊ |
Οστρακοειδή Πατάτα Ρύζι Αλεύρι σόγιας Σιτάρι Ηλιόσποροι Αλεύρι σιταριού |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Σκουρόχρωμη ζάχαρη Μύδια Κρόκος αυγού Ξηροί καρποί Χοιρινό |
Αρνί Όσπρια Σπανάκι Αποξηραμένα φρούτα |
ΔΡΑΣΗ |
Αποτελεί κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς Συμβάλλει: - στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος - στη ρύθμιση του μεταβολισμού - στη σωματική απόδοση |
Κάλιο (Κ) |
|||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Αποξηραμένα φρούτα Πατάτα Πίτυρο ρυζιού Φύκια Αλεύρι σόγιας |
Καρυκεύματα Ηλιόσποροι Πίτυρο σιταριού Μπανάνα |
|
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Αβοκάντο Βοδινό Σύκα Ωμά λαχανικά Μανταρίνια Ξηροί καρποί |
Χοιρινό Πουλερικά Σαρδέλλες Μοσχάρι Γάλα |
|
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών - στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού - στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης - στην προστασία της καρδιάς από αρρυθμίες - στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα - στη μεταφορά των ηλεκτρικών σημάτων στα νεύρα και στους μύες |
Μαγνήσιο (Mg) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Στιγμιαίος καφές Κακάο σε σκόνη Σουσάμι |
Αλεύρι σόγιας Καρυκεύματα Σιτάρι ολικής άλεσης |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Ξηροί καρποί Φυστικοβούτυρο Δημητριακά ολικής άλεσης |
Όσπρια Θαλασσινά Πράσινα λαχανικά |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα - στη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την εκτέλεση των μυϊκών κινήσεων Είναι απαραίτητο στοιχείο στη διαδικασία του μεταβολισμού Είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των μαλλιών Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες |
Νάτριο (Νa) |
|
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Το μαγειρικό αλάτι και ο,τιδήποτε το περιέχει |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Θαλασσινά Λαχανικά Όσπρια |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στην υδατική και οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού - στη σύνθεση του αίματος - στη μεταβίβαση της νευρικής διέγερσης |
Φωσφόρος (Ρ) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Κακάο σε σκόνη Φυστίκια Ψάρια Κολοκυθόσποροι |
Ρύζι Αλεύρι σόγιας Ηλιόσποροι Πίτυρο σιταριού |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Μοσχάρι Τυριά Ψάρια Αρνί Συκώτι Ξηροί καρποί |
Χοιρινό Πουλερικά Αλεύρια ολικής άλεσης Γάλα Αυγά |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει στο σχηματισμό των οστών & των δοντιών Ενισχύει την όραση |
Χλώριο (Cl) |
|
ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ |
Αλάτι Θαλασσινά |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στην ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού - στην πέψη |
Ιώδιο (Ι) |
||
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Φύκια Ψάρια (περισσότερο στα λευκόσαρκα, παρά στα λιπαρά) Θαλασσινά Ιωδιούχο αλάτι Λαχανικά που καλλιεργούνται σε εδάφη πλούσια σε ιώδιο |
Γαλακτοκομικά Αυγά |
ΔΡΑΣΗ |
Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, αρκεί να μην λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα, γιατί τότε θα έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα. Ενώ, η χαμηλή του πρόσληψη για αρκετό διάστημα, θα υποχρεώσει τον θυρεοειδή να “δουλεύει” σκληρότερα για να διατηρήσει τις σωστές ποσότητες των ορμονών του στο αίμα, με αποτέλεσμα ο αδένας να διογκωθεί, να πρηστεί, και να σχηματίσει βρογχοκήλη. |
Σελήνιο (Se) |
||
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Όσπρια Θαλασσινά Καρύδια Φυστίκια |
Ηλιόσποροι Σέλινο Κοτόπουλο Αυγό |
ΔΡΑΣΗ |
Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες Λειτουργεί ως καρδιαγγειακό προστατευτικό |
Χαλκός (Cu) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Συκώτι Στρείδια |
|
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Όσπρια Οστρακοειδή (τα υπόλοιπα) Αστακός Καρύδια Πατάτες |
Καρότα Γογγύλια Μήλο Μελάσα Αραβοσιτέλαιο |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στην απορρόφηση του σιδήρου - στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς - στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης - στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος |
Ψευδάργυρος (Zn) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Στρείδια Συκώτι Κρέας |
Κολοκύθα Σπόροι Ξηροί καρποί |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Μαύρη σοκολάτα Κακάο σε σκόνη Μανιτάρια Μαγιά μπύρας |
Αναποφλοίωτα δημητριακά Φύτρο σιταριού Πίτυρο ρυζιού |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στην ανάπτυξη του σώματος & των όρχεων - στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος - στην επούλωση πληγών - στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών |
Χρώμιο (Cr) |
||
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Μαγιά μπύρας Σπόροι Δημητριακά |
Κρόκος αυγού Τυρί |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει σημαντικά στην διαδικασία μεταβολισμού της γλυκόζης & στη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη |
Μαγγάνιο (Μn) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Ρύζι Σιτάρι ολικής αλέσεως Μπαχαρικά |
|
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Μαρούλι Φασόλια Φυστίκια Πατάτες |
Σόγια Ηλιόσποροι Αλεύρι σιταριού Δημητριακά |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στη δημιουργία συνδετικών ιστών, οστών & παραγόντων πήξης του αίματος - στο μεταβολισμό του λίπους & των υδατανθράκων - στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - στην απορρόφηση του ασβεστίου |
Θείο (S) |
||
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Τυριά Κρόκος αυγού Ψάρια Δημητριακά Όσπρια Κρέατα |
Λάχανο Μπρόκολο Κουνουπίδι Καρπούζι Ανανάς Μπανάνα |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος - στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων - στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες - στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων - στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών - στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και των νυχιών |
Πυρίτιο (Si) |
|
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Δημητριακά ολικής άλεσης |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στο μεταβολισμό του ασβεστίου - στο σχηματισμό του κολλαγόνου - στην ενίσχυση των οστών και των συνδετικών ιστών - στην πρόληψη της γήρανσης - στη βελτίωση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων - στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος - στην προστασία από το Αλτσχάϊμερ |
Κοβάλτιο (Co) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Συκώτι Γαλοπούλα Αυγά |
Σολωμός Γλώσσα |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Τυρί Δημητριακά Καρύδια |
Φυστίκια Αχλάδια Λάχανο |
ΔΡΑΣΗ |
Ως συστατικό της βιταμίνης Β12, συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων Συμβάλλει: - στη διαχείριση του ιωδίου από τον θυρεοειδή - στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο |
Μολυβδαίνιο (Μο) |
||
ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Γάλα Γαλακτοκομικά προϊόντα Φασόλια ξερά Αρακάς |
Δημητριακά ολικής άλεσης (ιδιαίτερα το φύτρο) Συκώτι Νεφρά |
ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ |
Εντόσθια Φυλλώδη λαχανικά |
Όσπρια |
ΔΡΑΣΗ |
Συμβάλλει: - στην καταστροφή τοξικών ουσιών που προέρχονται από το αλκοόλ και κάποια φάρμακα |
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναστασία Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος
Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Ηρακλειδών 6, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 34 +30 210 68.13.644 info@dnc.gr
Ωράριο λειτουργίας
Ημέρες | ||
---|---|---|
Δευτέρα | ΚΛΕΙΣΤΑ | |
Τρίτη | 7:30π.μ.-2:30μ.μ. | |
Τετάρτη | 2:30μ.μ.-9:30μ.μ. | |
Πέμπτη | 7:30π.μ.-2:30μ.μ. | |
Παρασκευή |
|
|
Σάββατο |
|